Titaani retkeilykäytössä

Titaania reppuun ja rinkkaan

Titaaniset kattilat, kupit ja muut ruokailuvälineet ovat pikkuhiljaa ilmaantuneet retkeilijöiden reppuihin ja rinkkoihin. Titaanisissa tuotteissa varmasti kiinnostavin ominaisuus on niiden keveys. Titaaniset tuotteet ovat n. 45 % kevyempiä kuin vastaavan lujuuden teräsastiat ja ne ovat lujuudeltaan kaksi kertaa vahvempia kuin saman vahvuisesta materiaalista valmistetut alumiiniset astiat (riippuu toki alumiinilaadusta). Titaani kuitenkin 60% painavampaa kuin alumiini. Valikoimassamme on Keith Titaniumin ja Toaksin titaanisia tuotteita.

(** Ominaispainot: Teräs ~7850 kg/m3, titaani ~4500 kg/m3 ja alumiini ~2700 kg/m3)

Titaanista retkeilyväline materiaalina

Titaani on erittäin kestävää materiaalia, tämän ominaisuuden takia titaaniset kattilat ja muut astiat voivat olla ohuita seinävahvuudeltaan. Titaani ei ruostu helposti, joten ei ole kiirettä kuivata sitä, tai pelätä sen ruostumista pitkäaikaisessa säilytyksessä kosteassa tilassa. Titaani johtaa selkeästi huonommin lämpöä, kuin rosteri ja alumiini, tästä syystä titaanista kattilaa ei saa laittaa kuumenemaan ilman että siinä on jotain sisällä (voi vaurioitua). Alumiinin lämmonjohtavuus kiinteänä on jopa kymmenkertainen titaaniin ja teräkseen nähden. Toisaalta alumiiniset astiat joudutaan valmistamaan paksummasta materiaalista, jotta astia säilyttäisi jäykkyytensä. Käytännössä lämmönjohtavuudella hyvin pieni merkitys esim astiassa vettä keitettäessä. Taas titaanin heikosta lämmönjohtavuudesta on etua, kun muki ei ihan niin helposti polta huulia juodessa kuin alumiininen tai teräksinen muki tekee.

(** Lämmönjohtavuus Teräs 20-50 W/mK, titaani 22 W/mK ja alumiini 235 W/mK)

Mitä kannata / ei kannata valmistaa titaanisella kattilalla tai paistinpannulla?

Titaaniset kattilat soveltuvat hyvin veden keittämiseen, sillä titaanisten kattiloiden seinät ja pohja ovat todella ohuet mahdollistaen tehokkaan lämmön läpäisyn. Kattiloihin syntyy kuitenkin helposti kuumia pisteitä, joten ne eivät sovellu hyvin lämpötilaherkkien ruokien kuten munien tai lettujen paistamiseen.

Titaanikattilat eivät sovellu käytettäväksi ”uuneina”, eikä niitä voi haudata hiillokseen.

Titaani vaihtaa väriä kuumentuessaan

Kun kuumennat titaanista tuotetta ensimmäisen kerran saattaa se vaihtaa väriä, tämä on ihan normaalia eikä se vaikuta käyttöön.

Nokinen kattila kuumenee paremmin. Ns. “musta kappale” absorboi paremmin lämpösäteilyn. Paksu nokikerros taas alkaa toimimaan eristeenä…

Keittoastioiden tehokkuuteen vaikuttaa niiden materiaalin lisäksi myös niiden väri. Toaksin tekemien testien mukaan erityisesti tummapohjaiset astiat ovat kaikkein tehokkaimpia. Käytetyt astiat, joissa on tumma pohja ovat tehokkaampia kuin uudet astiat.

Kenelle titaaniastiat sopivat parhaiten?

Titaaniastiat ja ruokailuvälineet soveltuvat kaikille retkeilijöille, mutta ovat eritoten grammanviilaajien, eli kevytretkeilijöiden suosiossa.