Ajankohtaista
06/07:
Asiakaspalvelumme lomailee 8-14.7.2024, tilaukset pakataan normalisti päivittäin. Mukavaa kesää :)

Makuualustat

Makuualustat

Makuualusta pitää retkeilijän lämpimänä
Makuualustalla on erittäin suuri vaikutus tarkenemisessa, kun yövytään maastossa. Makuualustalla eristetään nukkuja kylmästä maasta. Makuualustan tehtävä on pitää nukkuja lämpimänä koko yön kaikkina vuodenaikoina. Makuualustan valintaan vaikuttaa vuodenaika, jolloin sitä on tarkoitus käyttää eli eristävyyden tarve, pakkauksen koko ja tietenkin paino.

Moni aliarvioi makuualustan tuoman lämmöneristävyyden tärkeyden, vaikka makuualusta on tärkein nukkumisvaruste heti makuupussin jälkeen. Makuualustojen eristävyyttä kuvataan R-lämpöarvolla. Mitä suurempi R-arvo on, sitä paremmin se eristää ja sitä lämpimämpi makuualusta on. R-arvon olisi hyvä olla syys-kevätretkeilyssä 3 ja talviretkeilyssä vähintään 5.

Makuualustat voi jakaa kahteen pääkategoriaan: solumuovisiin ja ilmatäytteisiin.

Solumuoviset makuualustat

Solumuovialustat ovat kestäviä, pitkäikäisiä ja edullisia. Solumuovialustaan ei tule helposti käyttöä häiritsevää reikää eikä se menetä eristävyyttään vuosienkaan jälkeen. Pienet kipinän aiheuttamat reiät eivät tee makuualustasta käyttökelvotonta. Solumuovinen makuualusta vie paljon tilaa säilytettäessä ja varusteisiin se kiinnitetäänkin repun tai rinkan ulkopuolelle. Joillekin solumuovinen alusta on liian kova. Valikoimassamme ei valitettavasti ole solumuovisia alustoja.

Ilmatäytteiset makuualustat

Ilmatäytteiset alustat pakkautuvat selkeästi pienempään tilaan kuin solumuoviset makuualustat. Ilmatäytteisiä alustoja on itsestään täyttyviä ja pumpattavia. Makuualustojen sisällä voi olla lisäeristeenä erilaisia eristemateriaaleja, kuten keinokuitua tai untuvaa. Makuualustoja on eri paksuisia ja niillä on erilaisia lämmöneristävyysarvoja.

Itsestään täyttyvät makuualustat

Itsestään täyttyvien makuualustojen täytteenä on vaahtomuovia. Itsestään täyttyvä makuualusta alkaa täyttyä itsestään, kun sen venttiili avataan. Monesti makuualustaan on kuitenkin puhallettava tai pumpattava hiukan ilmaa. Suosittelemme käyttämään ennemmin pumppupussia puhaltamisen sijaan, ettei hengityksen mukana mene kosteutta alustan sisälle. Itsestään täyttyvät alustat ovat paksuudeltaan n. 2.5 – 4 cm paksuja ja soveltuvat kevät-kesä-syksykäyttöön. Säilytä makuualusta venttiili auki väljästi. Näin eriste ei pääse litistymään ja pysyy kimmoisana.

Pumpattavat eristetyt makuualustat

Paksummat makuualustat, joissa on eristemateriaalia sisällä soveltuvat myöhäiseen syksyyn ja talveen. Suosittelemme käyttämään ennemmin pumppupussia puhaltamisen sijaan, ettei hengityksen mukana mene kosteutta alustan sisälle. Pumpattavat alustat ovat paksuudeltaan 5 – 9 cm. Moni kokee, että paksummat pumpattavat alustat ovat ainoa vaihtoehto oli kyseessä mikä vuodenaika tahansa.

Nukkumapaikan valinta ja muut huomiot

Ilmatäytteisiä alustoja käytettäessä kannattaa tarkistaa, ettei nukkumapaikassa ole mitään terävää, joka voisi puhkaista alustan. Solumuovinen alusta ei ole niin tarkka nukkumapaikan pohjasta, toki oma kroppa varmasti reagoi muhkuroihin ja kaltevuuteen. Makuualustan alla voi käyttää esim. avaruushuopaa.

Näytetään kaikki 7 tulosta