EN13537 – standardi, mitä sillä tarkoitetaan?
Usein kuulee puhuttavan comfort, limit ja extreme lämpötiloista. Ne ovat arvoja, jotka on merkattu makuupussien tuotetietoihin, nämä arvot perustuvat EN 13537 standardiin. EN standardissa ei oteta huomioon mitään ulkoisia vaikuttavia tekijöitä, kuten tuulta, ilman kosteutta tai käyttötarkoitusta. Käytännössä edellä mainitut arvot ovat kuitenkin jokaisella makuupussin käyttökerralla erilaiset.
EN 13537 standardissa oletetaan henkilön olevan:
Mies: perusterve 25 vuotias, 173 cm pitkä, paino 73 kg.
Nainen: Perusterve 25 vuotias, 160 cm pitkä, paino 60 kg
- Comfort lämpötilassa naisen ihon lämpötilan ei saa olla alle 32,8 °C, alempaa ihon lämpötilaa kutsutaan kylmäksi.
- Limit lämpötilassa miehen ihon lämpötilan ei saa olla alle 32,9, alempaa ihon lämpötilaa kutsutaan kylmäksi.
Käytännössä comfort lämpötilassa ei ole liian kuuma tai liian lämmin, mutta tähän tunteeseen vaikuttaa moni ulkoinen ja henkilökohtainen tekijä, jotka on syytä ottaa huomioon. Monesti comfort lämpötila ilmoitetaan esim. 16 °C – 22 °C.
Pärjäämiseen kylmässä – henkilökohtaisia tekijöitä
Lämpötilan tuntemus
Kesällä + 5 °C tuntuu kylmältä, kun taas talvella sama lämpötila tuntuu lämpimältä.
Mikä on kehosi lämpötila, kun menen nukkumaan
Viileän lämpötilan sietäminen on parempi, jos oma kehosi on lämmin. Omaa kehoaan voi lämmittää pienellä jumpalla, esim. kyykkyhypyillä ennen nukkumaan menoa.
Väsymys ja nälkä
Kun olet väsynyt ja nälkäinen kehosi kylmän sietokyky laskee selkeästi. Älä mene nälkäisenä nukkumaan, juo jotain lämmintä ja syö riittävä iltapala.
Käyttäjän ikä
Ikääntyessämme kylmän sietokyky laskee selkeästi.
Sukupuoli
Tutkimukset ovat osoittaneet, että miesten comfort lämpötila on jopa 7 °C alempi kuin naisten. Usein miesten comfort lämpötilalla tarkoitetaan limit lämpötilaa
Alkoholi
Yksi pakkaa sekottavin tekijä on alkoholi, joka antaa lyhytkestoisen tunteen lämpimyydestä. Lämmön tunne johtuu siitä, että alkoholi laajentaa verisuonia ja hetkellisesti tulee lämmin olo. Todellisuudessa veri kuitenkin jäähtyy nopeasti ja johtaa lopulta kehon nopeampaan jäähtymiseen. Alkoholia nauttinut henkilö reagoi lämpötilan muutoksiin välinpitämättömämmin ja sen takia saattaa suojautumisen tarve vallitseviin olosuhteisiin olla riittämätön.
Tärkeimmät ulkoiset tekijät
Todellinen lämpötila
Lämpötila on usein mitattu varjossa ja n. kahden metrin korkeudella maanpinnasta. Todellisuudessa nukut makuualustalla maassa, teltassa, kodassa, laavussa tai riippumatossa makuualustalla tai alushuovalla. Moni tuijottaa vain makuupussissa olevia lämpöarvoja unohtaen, että yksi oleellisimmista lämpöön vaikuttavista tekijöistä on alusta, jolla nukut. Riittämätön makuualusta ulkoisiin olosuhteisiin nähden viilentää kehoasi todella paljon. Lämpiminkään makuupussi ei takaa mukavaa yötä, jos alustan eristävyys on riittämätön.
Riippumatossa nukkuminen ilman alustaa on hyvä esimerkki riittämättömästä lämmöneristyksestä retkeillessä. Makuupussin eriste litistyy nukkujan painon ja riippumaton kankaan väliin, jolloin lämmöneristettä ei käytännössä ole ollenkaan. Ne kohdat, jossa nukkuja vartalo osuu riippumattoon tuntuvat kehossa kylmiltä.
Ilman kosteus
Mitä korkeampi on suhteellinen ilmankosteus, sitä epämiellyttävemmältä se tuntuu iholla.
Kun on lämmin, korkeampi ilmankosteus tuntuu kuumalta. Kun on kylmä, korkeampi ilmakosteus tuntuu kylmältä. Kosteus siirtää lämpöä kehosta. Märkä takki on hyvä esimerkki tilanteesta.
Vesi viilentää kehoa 20 kertaa nopeammin kuin kuiva ilma, joten kosteuden ja vesihöyryn vaikutus on syytä huomioida retkeilyssäkin. Jos vedät pääsi kokonaisuudessaan makuupussin sisälle ja hengittelet siellä jonkun aikaa, huomaat, että lämpötila nousee pikkuhiljaa. Samalla kun lämpötila nousee hengitellessäsi tuota makuupussin sisälle kosteutta, joka ajan kanssa kostuttaa makuupussisi viilentää lämpötilaa. Makuupussissa hengittäminen ei siis ole suotavaa, puhalla hengitysilma aina ulos makuupussistasi.
Tuuli
Kun tuulen nopeus nousee, vallitseva lämpötila tuntuu viileämmältä. Kehon tuottama lämpö kulkeutuu tehokkaammin pois tuulen mukana, tästä syystä tunnemme viileyttä / kylmää tuulisessa säässä.
Alla olevassa taulukossa näkyy todellisen lämpötilan ja tuulen nopeuden vaikutuksen välinen suhde. Toki taulukko on hyvin yleistävä, eikä se ota huomioon erittäin tärkeää seikkaa, eli ilman kosteutta. Luonnollisesti taulukko ei voi ottaa huomioon yksilön henkilökohtaisia ominaisuuksia. Mittaustavan yksinkertaisuuden ansiosta se on kuitenkin erittäin hyödyllinen tapa arvioida tuulen vaikutusta lämpötilaan, tarvitset vain lämpömittarin ja tiedon tuulen nopeudesta.
Lämpimät vaatteet
Jos olet kovin viluinen, on hyvä pukea vähän lisää mukavan löysää vaatetta päälle, esim. merinovilla kerrasto tai vaikka ohut untuvatakki. Pipo ja merinovillainen putkihuivi ovat myös hyviä lisävarusteita riippumattoretkeilyssä.
Yhteenveto
Kaikista edellä mainituista syistä makuupussissa, topquilteissä ja underquilteissä mainittuihin mukavuuslämpötiloihin kannattaa suhtautua hiukan varauksellisesti.
Kun olet ostanut uuden makuupussin, topquiltin tai alushuovan, kannattaa sinun kokeilla sitä ensimmäisen kerran sellaisessa paikassa, josta pääset tarvittaessa lämpimään nukkumaan. Ihanteellisinta olisi, jos testiolosuhteet olisivat hyvin samankaltaiset, kun oletettavasti tulevalla retkelläsi tulee olemaan. Muutenkin kaikkia varusteita on hyvä kokeilla ennen reissuun lähtöä. Aina on mahdollista, että tuotteessa on jokin valmistusvirhe tai jokin oleellinen osa puuttuu paketista (esim. telttakepit). Varusteita kokeiltaessa ensimmäistä kertaa on turvallisempaa tehdä se jonkun toisen henkilön läsnäolleessa.
Retkillä on hyvä kuljettaa mukana jotakin lisälämmikettä, esim. kuumavesipullo, kevyt untuvatakki, kertakäyttölämmittimiä käsille ja jaloille, ehkä jopa kevyt extra makuupussi.
Jos reissussa kuitenkin tulee yllätyksiä ilmaston suhteen ja kotiin lähtö ei ole mahdollista, on säännöllisesti herääminen öisin hyvä tapa koittaa ehkäistä terveydelle tai hengelle vaaralliset tilanteet.